Risico’s nemen

Bij moestuinieren hoort, vind ik, ook ‘risico nemen’. Sommige mensen houden strak vast aan ‘vanaf 1 maart (voor)zaaien’ en na de ijsheiligen in mei de eerste plantjes naar buiten. Nu hangt dat laatste af van welke plantjes, want sommige kunnen al eerder naar buiten. Ook kun je vanaf maart al een en ander direct in volle grond zaaien (o.a. wortels, bietjes).

Maar het klimaat verandert. We hadden nu al vroege lenteweken en al een poosje is de vorst uit de grond. Daarom heb ik half februari al rucola, kropsla en worteltjes in volle grond gezaaid en de eerste twee komen nu mooi op! En ik ga heel brutaal de eerste (voorgezaaide) courgetteplantjes volgende week in de tuin zetten. Natuurlijk kan er nog (nacht)vorst komen. Die kans is zelfs behoorlijk groot. Maar wie weet houdt een laag mulch (oude bladeren, in ons geval) de kou voldoende tegen en heb ik een lekker vroege oogst. En wie weet mislukt de boel en vriezen de courgetteplanten kapot. En in dat laatste geval gaat na de ijsheiligen de rest van de courgetteplantjes naar buiten. Ik hou dus wel iets achter de hand.

De talloze tomaatjes (mooie alliteratie!) die hier in de vensterbank staan te groeien moeten wel wachten tot mei, die zijn veel te kwestbaar. Ook de komkommers (nog te klein) en de paprika’ (vinden kou niet lekker) blijven nog even binnen.

 

courgette_komkommer
Courgettes (achterste helft) en komkommers, ruim een week geleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s